J.K. Snickeri
Första långg. 6 A
413 03 GÖTEBORG

Tel: 031-142 142

designskyddat
Design registered

Copyright 2004-2011

 

Att fiska krabbor är enkelt. Det enda du behöver är ditt krabbfiskespö, en hink och kanske en håv.

Var finns krabborna?

Strandkrabborna finns utmed hela västkusten, från Strömstad i norr till Ystad i söder. En strandkrabba kan bli upp till 10 cm bred över ryggskölden. Med utspärrade klor kan de mäta över 20 centimeter!
Men de flesta krabbor som fångas är ungefär hälften så stora.

Det kan löna sig att fiska mellan stenarna

Bästa stället att fiska brukar vara runt bryggor där vattnet är 0,5 till 1 meter djupt. Krabborna tycker om att gömma sig bland stenar och tång. Så det kan löna sig att fiska mellan stenarna.

På vintern gräver strandkrabborna ner sig i sanden där vattnet är ett par meter djupt. Så det är ingen idé att ge dig ut och fiska krabbor från november till april. Riktigt på hugget blir krabborna först efter midsommar.

Vad skall jag använda som bete?

Krabbor äter det mesta. Om du befinner dig i Bohuslän brukar det vara lätt att få tag i blåmusslor. Musslorna växer bland tången eller på flytbryggornas pontoner. Knäck skalet med en sten och sätt fast betet i krabbfiskespöts klädnypa.

Blåmusslor fungerar utmärkt som bete

Längre söderut kan det vara svårt att hitta musslor. Då går det bra att agna med en bit rå bacon eller med en räka som du köper i affären.

Vad gör jag när jag får napp?

Släpp ner klädnypan med betet på botten. Försök att placera betet precis bredvid en sten eller tångruska. Där gömmer sig ofta de största krabborna.

Du behöver nog inte vänta länge förrän den första krabban är framme. Vänta tills krabban fått ett rejält grepp om musslan och dra sedan försiktigt upp snöret. Om du har en stor krabba på kroken kan det vara bra att ha en håv att fånga upp den med.

Släpp försiktigt ner den fångade krabban i en spann som du fyllt med färskt havsvatten. Om krabban hunnit äta upp ditt bete sätter du på en ny blåmussla innan du kastar i igen.

Greppa krabban i sköldens bakkant

Om du vill hålla krabborna med händerna skall du greppa i sköldens bakkant. Annars finns det risk att krabban nyper dig i fingrarna. Och det kan göra rejält ont!

häll tillbaka krabborna i havet igen!

När du fiskat färdigt skall du alltid hälla tillbaka krabborna i havet, på samma plats som du fångade dem. Tänk på att vattnet i hinken snabbt blir varmt och syrefattigt. Så låt inte de uppfiskade krabborna stanna i hinken mer än två timmar innan de får komma tillbaka i havet igen.

Eftersom våra krabbfiskespön innehåller smådelar är de inte lämpliga för barn under 3 år.

J.K. Snickeri

 

 

Lär dig allt om strandkrabbor

 

Besök Tjärnö Marinbiologiska laboratorium på webben
 
Bilder för tryck/publicering